בקעת הנדיב משתרעת בין גבולו הצפוני של השרון לבין השיפוליים הדרום – מערביים של רמות מנשה ובין המושבות שהקים הנדיב הידוע, הברון אדמונד דה רוטשילד. סביב בקעת הנדיב ניתן למצוא את זיכרון יעקב, בנימינה, גבעת עדה, פרדס חנה, כרכור ויישובי אלונה ומנשה: עמיקם ואביאל, רגבים וכפר גליקסון. בבקעת הנדיב ניתן למצוא שרידים ארכיאולוגיים מתקופת הברונזה התיכונה לפני כ- 4000 שנים, אך ההיסטוריה המפורסמת של תקופתנו התחילה במאה ה- 19 עם הקמת המושבות זיכרון יעקב ב- 1882 והמושבה הבאה אחריה, גבעת עדה ב- 1903. עם השנים קמו עוד מושבות ומושבים והפריחו את העמק הקרוי על שמו של הברון רוטשילד. מאה וכמה שנים חלפו בשדות העמק ובקעת הנדיב המרוחקת, שהייתה קשורה עם אזור המרכז באמצעות דרך יפו ההיסטורית, הלכה והתקרבה באמצעות כבישים מהירים ותחנת רכבת בבנימינה.
היום, יש בבקעת הנדיב כמה אתרים נהדרים לטיולים ובמיוחד מהסוג המשלב חילוץ עצמות סוער עם צפייה בנופי טוסקנה ישראלית. מטיילים המבקרים בבקעת הנדיב בשבתות, נדהמים לגלות שני דברים, הראשון הוא כמות רוכבי האופניים והרצים הנמצאים בכל מקום: בשולי הכבישים, בלב השדות ובמעלה הגבעות של פארק אלונה. הדבר השני הוא, הם מגלים כמה יופי טמון בשילוב של נוף טבעי ונוף חקלאי מעשה ידי אדם. דבר נוסף הוא, שבכלל לא בטוח שגם רוכבי האופניים מודעים לכל המקומות היפים סביבם.
בגסות, אפשר לחלק את נקודות העניין של בקעת הנדיב לשני סוגים: כפריות \ עירוניות וטבעיות. מוקד העניין האורבאני הידוע ביותר, הוא כמובן המדרחוב של זיכרון יעקב. המדרחוב הוא רחוב יפה, עמוס בבתי קפה, מסעדות ובתים ישנים ויפים שאחד מהם, הרי הוא ביתה של שרה אהרונסון, משמש כמוזיאון ניל"י. קצת דרומית לזכרון יעקב, מצדו השני של נחל כבארה נמצאת רמת הנדיב הממוקמת על חוטם הכרמל. רמת הנדיב היא מקום קברו של הברון רוטשילד המוקף בגן מפואר, על שאר שטחה של רמת הנדיב יש פארק טבע גדול ומיוער בחלקו. בשטח הפארק שבילי הליכה מעגליים רבים מהם נשקף נוף מרהיב של בקעת הנדיב על שדותיה וכרמיה או של הים התיכון וג'סר א- זרקא, בחורף ובאביב מתווסף לטיול בונוס אדיר של שפע פרחים צבעוניים. בימים אלה הולך ומתהווים שני שבילים לאופני שטח ברמת הנדיב, אחד למשפחות ואחד לרוכבים מנוסים. בקצה הדרומי של רמת הנדיב אפשר למצוא את מבצר שוני, למבנה שהיום ידוע בעיקר בשל ההופעות הנערכות בו היסטוריה ארוכה עוד מהתקופה הרומאית. במקום הנמצא בליבו של פארק ז'בוטינסקי, שהקימה קק"ל נמצאים ארבעה מוזיאונים מעניינים. עוד דרומית לשוני ניתן למצוא את מחצבת בנימינה ההיסטורית שמחכה לתקציבי שימור ולידה זורם נחל תנינים שהחל לעבור לאחרונה תהליך שיקום ביזמת קהילת מתנדבים מקומית, לצדו של נחל תנינים קיימת היסטוריה מפוארת של מפעלי מים רומאיים וייבוש ביצות. עדיין ניתן למצוא בשטח בקעת הנדיב שרידי פירי מים עתיקים ואמות מים, לאורכו של נחל תנינים קיים שביל אופניים משולט.
בסמוך לנחל תנינים נמצאת המושבה בנימינה, המוכרת היטב לציבור בישראל משיריו של הפזמונאי בן המושבה אהוד מנור. הרחוב הציורי במושבה הוא רחוב המייסדים, בו ניתן למצוא בתי קפה רבים ומספר מבנים לשימור, כמו גם גן ציבורי יפה בו נמצאת תחנת הנוטרים. ברחבי המושבה פזורים כמובן אתרים נוספים. בצדה המזרחי של בקעת הנדיב, כשישה קילומטרים מבנימינה נמצאת המושבה הקטנה והוותיקה גבעת עדה (נוסדה 1903), שבתיה הישנים מלאים בסיפורים מעניינים. גבעת עדה מוקפת ביערות אלונים (שמורת אלוני יצחק ויער אלות עדה), מטעים וכרמים. בתקופת החורף והאביב נפלא לטייל סביבה ולראות את הפרחים הרבים. צפונית לגבעת עדה נמצאים המושבים אביאל ועמיקם, השייכים למועצה האזורית אלונה, מושב עמיקם ידוע בעיקר בקרב רוכבי אופני הרים היוצאים ממנו לגיחות לכיוון הר חורשן. מלבד האתרים שהוזכרו, קיימות בבקעת הנדיב עוד נקודות עניין רבות: מעיינות, חורשות, מוקדי פריחה, גתות עתיקות ופירי מים, יקבים ועוד.
[gallery_bank type="images" format="filmstrip" title="true" desc="false" img_in_row="3" display="all" sort_by="random" animation_effect="fadeIn" image_width="600" album_title="false" album_id="4"]
מסלולי האופניים
ברחבי בקעת הנדיב ניתן למצוא עשרות קילומטרים (ואולי אף יותר…) של שבילי אופניים והליכה. הדרכים החקלאיות הרחבות מהוות כר נוח לטיולי רכיבה והליכה משפחתיים (אסור לקטוף!) וחוץ מהן, קיימים עוד המוני שבילי סינגל אתגריים יותר, שבחלקם ניתן גם לרוץ בין הפרחים.
בעתיד הקרוב יעברו רבים משבילי האופניים בבקעת הנדיב הסדרה, הן ברמת שילוט והכוונה והן ברמת פריצת שבילים חדשים. הסדרת השבילים מתחילה פעמים רבות באמצעות לחץ מהשטח של רוכבי אופניים מקומיים ונעשית בתיאום עם הרשויות המקומיות וגופים מקומיים דוגמת רמת הנדיב, כמו גם עם גופים דוגמת קרן קיימת לישראל ורשות הטבע והגנים. בשנים הקרובות אנו צפויים לראות את השבילים המוסדרים הבאים: שביל סובב זיכרון יעקב, שביל סובב גבעת עדה וסינגל הר חורשן, שיהיו מחוברים ביניהם בשבילים נוספים. בסופו של דבר, יוכל רוכב אופני שטח לצאת מביתו שבבקעת הנדיב או לחנות באחת המבואות שיצוינו בהמשך ולצאת לטיול רכיבה ארוך בין אתרים מעניינים ונופים יפים. גם היום אגב, יכולים ליהנות רוכבי אופניים ממגוון השבילים באזור. הנה הצעה לכמה מסלולי רכיבה מעגליים מומלצים לטובת מי שלא מכיר:
מסלול שטח: חונים ברמת הנדיב, עושים סיבוב על השבילים המסומנים בלבד ולא שוכחים לעצור לתצפית בחורבת עקב. בתוך רמת הנדיב יורדים לכיוון עין צור ויוצאים בחניית בית הספר אורט. חוצים את הכביש ונכנסים אל כביש חקלאי משובש, הרי הוא "דרך יפו ההיסטורית". מדרך יפו ניתן להתחבר לשביל נחל תנינים, לשבילי פארק אלונה והר חורשן או להמשיך דרומה ולהגיע ליערות האלונים שמאחורי גבעת עדה. כשרוצים לחזור לרכב מומלץ לנשנש פיתה עם לאבנה בחצי הדרך בין שוני לרמת הנדיב (מסלול לרוכבים מומחים).
מסלול משפחתי: חונים בגבעת עדה ויוצאים לרכב עם כל המשפחה בדרכים החקלאיות המקיפות את המושבה (לא לקטוף!). בעונת האביב הכול פורח וירוק ואפשר ליהנות ממראה הנחלים עדה וברקן ותעלות המים הזורמות בין השדות. נקודות מומלצות לעצירה קצרה הן מאגר כפר גליקסון (לא להיכנס למים) ויער אלוני יצחק, אליהן מגיעים מגבעת עדה הוותיקה והבאר ההיסטורית של גבעת עדה אליה מגיעים מההרחבה (מצפון לכביש 653).
המסלול הזוגי הרומנטי (כיוון אחד): חונים בזיכרון יעקב ומתחילים את היום עם גלידה וקפה. רוכבים לאורך רחוב המייסדים (המדרחוב) לכיוון דרום ואחרי הכיכר מתחברים לרחוב השיטה, עליו רוכבים עד שמגיעים לכניסה האחורית לפארק רמת הנדיב. בתוך הפארק מומלץ לבקר בגני הנדיב (בלי האופניים) ולהמשיך לתצפית אל הים מכיוון חורבת עקב. לאחר מכן יורדים בדרכי העפר לכיוון מבצר שוני ונכנסים לאחד המוזיאונים (יש לבדוק שעות פתיחה), משוני ממשיכים לבנימינה ועוצרים לקפה נוסף באחד מבתי הקפה הרבים של רחוב המייסדים. באמצע השבוע ניתן לחזור לזיכרון יעקב באוטובוס.
נקודות מומלצות ליציאה למסלולים באזור:
תחנת הדלק בגבעת עדה – נקודת יציאה לאצנים ורוכבי אופני שטח וכביש. התחנה ממוקמת בלב בקעת הנדיב ומאפשרת גישה למסלולים מישוריים במערב הבקעה או אתגריים יותר בכיוון פארק אלונה. מיקומה הנוח בלב הבקעה מאפשר להתחיל ולסיים בה מסלולים. במקום בית קפה ומאפייה. יש להיזהר מתנועת רכבים, נקודה זו אינה מומלצת להתחלת מסלול עם ילדים.
חניון פארק מי קדם – ממוקם בכניסה המערבית לעמיקם, נקודת יציאה למסלולים במרחב פארק אלונה, הר חורשן ולכיוון רמות מנשה.
פארק רמת הנדיב – נקודת חניה ויציאה בצפון-מערב הבקעה, עם אפשרות יציאה למגוון מסלולים ברמות קושי משתנות ולכל המשפחה. בחניון הכניסה לפארק ניתן למצוא חורשה מוצלת, שולחנות פיקניק וברזייה.
יער אלות עדה ושמורת אלוני יצחק – יער אלונים בחלק הדרומי של גבעת עדה ועד נחל ברקן. זהו שריד ליער האלונים הגדול שהשתרע במקום בעבר. בעונה ניתן לראות שלל פרחים מרהיבים. מומלץ לא להגיע עם אופניים בסופי שבוע מטעמי בטיחות – על המסלולים הולכים ילדים רבים.
- נכתב ע"י נדב שדה עוסק בפיתוח סביבה ותיירות בנות קיימא. הבעלים של משרד "שדות – תכנון. תיירות. סביבה."